Belém

De Stad Belém

Belém is de natuurlijke toegang tot het Amazone gebied en ligt vlakbij de evenaar. Het klimaat is daardoor tropisch met hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en met weinig seizoensveranderingen. Belém is de hoofdstad van Para. Een staat die ongeveer zo groot is als West-Europa. Met anderhalf miljoen inwoners is Belém de grootste metropool op de evenaar. De havenstad ligt zeer strategisch aan de monding van de Amazonerivier. Deze rivier is 6570km lang (alleen de Nijl is langer) en aan de monding 330 km breed. Grote vrachtschepen kunnen zo’n 3720 km stroomopwaarts varen tot in Peru!
Belém is nog steeds voornamelijk een uitvoerhaven van tropisch hardhout, Braziliaanse noten, jute en andere producten.

De stad is gesticht op 12 januari 1616 als rivierhaven in de baai Guajará aan de zeearmen van de rivieren Tocantins en Pará door de Fransen. Vanwege het tijdstip, zo vlak na kerstmis, noemden ze de stad Bethlehem. De grote bloeitijd voor Belém was dankzij de rubberboom. Aan het begin van de 19e eeuw verkocht Brazilië 88 % van alle geëxporteerde natuurlijke rubber in de wereld. Belém werd daardoor een van de rijkste steden ter wereld.
Rond de eerste wereld oorlog stortte deze markt in door goedkopere rubber uit Azië en later de komst van synthetisch rubber. De welvaart van toen is nog af te lezen aan de architectuur in de stad.

Belém staat bekend als de groene stad, vanwege de grote aantallen mangobomen die in de stad groeien. Van de vele historische gebouwen zijn o.a. de stadsmarkt (vlees) en de ijzeren markt (vis) erg bekend, naast de Ver-o-Peso markt gevestigd op de kades van de rivier, waar vissersbootjes en kano's dagelijks hun producten zoals keramiek, kruiden en aromatische wortels uit de Amazone komen lossen. De koloniale architectuur is in veel opzichten een kopie van de Portugese architectuur uit de 17e eeuw en veel gebouwen zijn geïnspireerd op de Franse architectuur uit de 19e en 20e eeuw.

Aan de rand van de stad zijn veel sloppenwijken ook wel favella’s genoemd ontstaan. Veel mensen uit het Amazonegebied trekken naar de stad op zoek naar werk, een huis en scholing voor hun kinderen. Bij gebrek aan werk en geld komen de meesten echter terecht in een favella.

Bengui is een van deze wijken en er wonen zo’n 150.000 mensen.

Nieuws & Updates

Nieuwsbrief

Website by JDI-ICT